Alt om snowboarding

Snowboarding er en relativ ny sportsgren, men den har allerede fået masser af succes, hvilket måske især skyldes, den minder en del om surfing og skateboarding, som er andre seje sportsgrene, der blot foregår på vejen eller på havet.

Hvis man er en dygtig surfer eller skateboarder, så vil man sikkert også elske at snowboarde, hvor man jo står på et snowboard på vej ned af en snedækket skråning, så man reelt står på ski men anvender snowboard i stedet for ski.

I dag er snowboarding en en disciplin ved de olympiske vinterlege, og sportsgrenen stammer USA, vor man i 1960´erne udviklede idéen til snowboarding som en kombination af både surfing, skateboarding og skiløb.

Sådan startede eventyret om snowboarding

Ingeniøren Sherman Poppen fra Michigan opfandt et nyt legetøj til sine børn ved at fastgøre to ski til hinanden med et reb, og han døbte brættet for en snurfer, og det blev en stor succes, idet der de kommende år blev solgt mere end 1 million snurfer boards. I 1979 startede man at lave konkurrencer med præmier ved et nationalt snurfing mesterskab, der blev afholdt i Poppens hjemby Muskegon i Michigan USA.

Snowboarding blev mere og mere udviklet og anerkendt, så i 1998 i Japan ved Vinter-OL blev Snowboarding en en officiel olympisk begivenhed. Man har af forskellige årsager valgt at oprette terrænparker til snowboarding udenfor de traditionelle skiområder, hvilket også skyldes, at skiløbere og snowboardere aldrig har kunnet enes og ville acceptere hinanden.

I 1970´erne og 1980´erne fandtes der rundt om i verden kun få områder til snowboarding, men i dag er snowboarding tilladt ved næsten alle skisportsområder, og man har endda konstrueret mange sjove baner med jumps, rails og half pipes. Statistik på området viser, den typiske snowboarder er en mand i aldersgruppen 18-24 år, og millioner af mennesker verden over dyrker i dag snowboarding med masser af ildhu.

Forskellige slags snowboarding

Imidlertid findes der mange former for snowboarding, idet der findes mange forskellige stilarter med sin individuelle teknik og tilhørende udstyr. De mest almindelige stilarter er disse tre:

 1. Freeride
 2. Freestyle
 3. Freecarve / løb

 

Man forsøger så at udvikle sin egen stil med en masse sjove tricks, som kunne være disse:

 • Jibbing, som går ud på at surfe på andre materialer end sne men i stedet anvende metalskinner, kasser, bænke, betonfundamenter, vægge, biler, sten eller træstammer.
 • Freeriding, som er en dynamisk flydende bevægelse i sin egen stil.
 • Freestyle snowboarding minder om jibbing, da man her også vil lave tricks ved at anvende naturlige forhindringer i miljøet såsom skinner, jumps, kasser og meget mere, men vigtigst er at undgå at blive kategoriseret som alpint snowboarding.
 • Alpint snowboarding kaldes også for freecarving, og det foregår typisk på et underlag af hårdt stampet sne, hvor man udfører en masse sving på sin egen artede facon, idet man selv skaber sin stil og bevægelse på samme måde som surfing og longboarding. Et snowboard afhænger af hårdheden, stivheden, venderadius samt personligheden.
 • Slopestyle er også en stilart med masser af forhindringer, hvor vinderen er den, der på bedste stil passerer de sværeste forhindringer.
 • Big Air er en speciel stil, hvor man undervejs kaster sig ud i luften og lander på snowboardet igen. De bedste udfører et tricks undervejs, men det er ikke påkrævet, da øvelsen er svær nok endda.
 • Half-pipe er en halv rund grøft gravet ind i bjerget, som skal passeres på en flot stilmæssig måde eventuelt kombineret med tricks undervejs.
 • Boardercross kaldes også for Boarder X eller Snowboard X, og det er en meget populær vintersport, som netop er blevet accepteret som officiel disciplin til vinter olympiaden. Ved Boardercross skal 4 til 6 ryttere race ned sammen i et motocross spor med de sædvanlige forhindringer såsom jumps, grøfter og andre sneskabte blokeringer.

Indlæg oprettet 16

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen