Forskellige typer af skisport

Det at tage på en skiferie for at hygge sig og at stå på ski kan udvikle sig fra at være en uskyldig hobby til at blive en professional karriere, hvis man elsker at stå på ski, og hvis man har talent for dette. Man finder hurtigt ud af, at der findes mange typer for skisport, og man kategoriserer normalt skisport indenfor de nordiske eller de alpine discipliner. Der findes dog også andre discipliner som fristil og skiskydning, men disse anvendes ikke ved verdensmesterskaberne og ved de olympiske lege.

De nordiske discipliner

Skisport efter de nordiske discipliner inddeles som regel efter langrend og skihop, men der findes også kategorien nordisk kombination. Langrend er en populær vintersport, hvor det gælder om at på ski tilbagelægge en bestemt distance hurtigst muligt.

Man kan ved langrend komme ud for at skulle rende både op, ned samt ligeud, og derfor er langrend en af de mest komplette idrætsgrene på området. Det er sundt at stå på langrend, da man derved får trænet alle de store muskelgrupper i kroppen, og desuden træner man også sine evner til balance og koordination.

Mange kender nok skihop fra fjernsynet, hvor man ser deltagerne løbe på ski ned af en stor bakke med en rampe, hvorefter man udfører et hop. Man får point for længden og for stilen af dette hop. Skihop er især meget udbredt i Norge samt resten af de nordiske lande. Nordisk kombination er blot en disciplin, hvor der indgår elementer fra både langrend samt fra skihop.

De alpine discipliner

Skisport indenfor de alpine discipliner omfatter disse kategorier:

  • Styrtløb
  • Super-G
  • Storslalom
  • Slalom
  • Alpin kombination

Ved styrtløb kommer man op på høje hastigheder i området 100-150 km i timen, så derfor er der en vis fare forbundet med denne sportsgren, der således kun anbefales til rutinerede skiløbere. På en typisk styrtløbsbane starter man højt oppe på et bjerg, hvorefter man løber ned af løjperne med høj fart og skal igennem nogle udfordrende sving, nogle hop samt glatte områder, og vinderen er den skiløber, der hurtigst kan løbe den samlede distance. Et trick til at spare kostbare sekunder er ved at stille sig i den såkaldte æggestilling, der kan minimere luftmodstanden en smule. Ved slalom går det ud på at skulle gennemføre en afstand på kortest muligst tid, men her skal man løbe gennem nogle porte, der er markeret med flag og bøjer, og man skal derfor siksakke gennem disse porte med høj fart, hvilket er spændende men udfordrende. De øvrige typer slalom er blot kombinationer af slalom og styrtløb, og slalom er generelt mere teknisk udførelse, hvorimod styrtløb foregår med høj fart.

Indlæg oprettet 16

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen